Farklı İhtiyaçlar İçin Uygun Para Sayma Makineleri Nasıl Seçilir?

22-07-2024 14:47
Farklı İhtiyaçlar İçin Uygun Para Sayma Makineleri Nasıl Seçilir?

İşletmeler finansal işlemlerini daha pratik ve hızlı hale getirmek için çeşitli teknolojik cihazlardan yararlanabilirler. Genel olarak para sayma makineleri olarak adlandırılan bu cihazların kendi içinde farklı türleri bulunur. Tür ayrımının nedeni işletmelerin farklı ihtiyaçlarını karşılamaktır. Peki, farklı ihtiyaçlar için uygun para sayma makineleri nasıl seçilir? Bu içeriğimizin devamında para sayma makine çeşitlerinden detaylı bir biçimde söz ederek seçim yapmanızı daha kolay hale getirmeyi hedefledik. 

Banknot Sayma Makineleri 

Basit veya gelişmiş düzeylerde işlevleri olan banknot sayma makinelerinin kendi arasında kapasite, hız, kalite gibi ayrımları bulunur. Bu ayrımlar da yine işletmenin günlük işlem hacmi ile doğru orantılı olacak şekilde tespit edilip ona göre bir cihaz satın alınmalıdır. 

Bazı banknot makineleri yarı otomatik olup paranın cinsini belirlemenizi ister ve aynı cins paraları sayar. Bu durumda sizin elinizdeki banknotları gruplandırmanız gerekir. Ancak bazı cihazlar paranın cinsini, kaç lira olduğunu vs. kendisi anlar ve bunların tek tek miktarı ile toplam miktarını algılayıp bildirebilir. Tıpkı ATM makinelerinde olduğu gibi. 

Madeni Para Sayma Makineleri

Madeni paranın çok fazla kullanıldığı yerlerde (umumi tuvaletler, fırın ve bakkal gibi esnaflar vb.) madeni para sayma makinesi makinesi kullanmak oldukça faydalı olabilir. Kağıt paraya göre daha fazla yer kaplayan ve birbirine çok benzeyen madeni paraları saymak çok yorucu olabilir. İyi bir makine edinerek kişiler paraları hazneye boşaltıp kolayca toplam sonucu öğrenebilirler.

Sahte Para Tespiti Yapan Makineler 

Bazı işletmelerde sahte para kontrolü yapmak mal ve para kaybını önlemek adına çok önemlidir. Örnek olarak döviz bürosu, kuyumcu ve banka gibi yerlerde kesinlikle paranın sahte olup olmadığı tespit edilmelidir. Bunun için müşteriyi rencide etmemek ve işi daha pratik hale getirmek adına parayı hem sayan hem de sahte olup olmadığını kontrol eden çift özellikli cihazlar tercih edebilirsiniz. 

Günümüzde market, bakkal, manav, kasap vb. işletmelerde de büyük paraların önlü arkalı kontrolünü tek banknotluk halinde okutabildiğiniz cihazlar da vardır. 100lük, 200lük gibi büyük banknotlar bu şekilde kontrolden geçirilerek de kabul edilebilir. 

Farklı Kurları Tanıyan Makineler

Yine döviz bürosu, kuyumcu ve bankalarda sıklıkla farklı para kurları üzerinden işlem yapıldığı için işletmenin banknot sayma makinesinde farklı kurları tanıma özelliğinin olması çok avantaj sağlayacaktır. Her bir para türü için farklı cihaz edinmek hem maliyet açısından bir yük oluşturur hem de işletmede çok fazla alan kaplar. Zira bu cihazlar çok da küçük boyutta değillerdir. 

Bu ve bunun gibi işletmeler hem farklı kurları tanıyan, hem sahte para kontrolü yapan, hem paranın cinsini – sayısını ve toplam miktarı doğru şekilde tespit edebilen gelişmiş para sayma makinelerinden birini satın almalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.